بازارها در یک سال گذشته و از ابتدای ۱۴۰۵ مسیر یکسانی نداشته‌اند؛ طلا در بازه یک‌ساله صدرنشین بوده، اما از ابتدای امسال بورس با فاصله زیادی از سایر بازارها جلو زده است. در هفته پایانی مرداد نیز طلا و سکه دوباره در کانون توجه سرمایه‌گذاران قرار گرفتند.

در هفته پایانی مرداد ۱۴۰۵، بازارهای دارایی در حالی وارد روزهای پایانی ماه شدند که رفتار آنها نسبت به مدت مشابه سال گذشته تغییر محسوسی داشته است. مقایسه بازدهی دلار، طلا، سکه و بورس در این دو مقطع نشان می‌دهد که ترکیب بازارهای پربازده نسبت به سال گذشته جابه‌جا شده و شدت رشد برخی بازارها نیز تغییر کرده است.

در این گزارش، علاوه بر مقایسه بازدهی بازارها در هفته پایانی مرداد ۱۴۰۵ با مدت مشابه سال گذشته، عملکرد آنها در یک سال گذشته و همچنین میزان بازدهی از ابتدای سال ۱۴۰۵ بررسی می‌شود تا تصویر کامل‌تری از برنده و بازنده بازارهای سرمایه‌گذاری به دست آید. این مقایسه کمک می‌کند مشخص شود رشد قیمت‌ها در بازارهای مختلف تا چه اندازه ناشی از روند کوتاه‌مدت بوده و کدام دارایی‌ها در افق‌های بلندتر عملکرد بهتری برای سرمایه‌گذاران داشته‌اند.

طلای آبشده برنده یک‌سال بازارها

در یک سال گذشته، بازارهای سرمایه‌گذاری مسیرهای متفاوتی را طی کرده‌اند و فاصله بازدهی میان آنها قابل‌توجه بوده است. بررسی عملکرد بازارها نشان می‌دهد طلا و سکه در این مدت دست بالا را داشته‌اند و حتی از رشد بازار ارز نیز جلو زده‌اند.

بازدهی بازارها در یک سال گذشته

در واقع،در یک سال گذشته، بازار طلا و سکه به ‌مراتب بیشتر از بازار ارز رشد کرده‌اند. در صدر بازارها، طلای آبشده با بازدهی 172 درصد قرار دارد. بعد از طلای آبشده، بورس با 145 درصد و سکه با 141 درصد بیشترین بازدهی را داشته‌اند. نیم‌سکه نیز 137 درصد، ربع‌سکه 112 درصد و طلای 18 عیار حدود 105 درصد رشد کرده‌اند.

در بازار ارز، حواله دلار با 124 درصد بیشترین رشد را داشته و بعد از آن درهم با 99 درصد، تتر با 100 درصد و دلار آزاد با 103 درصد قرار گرفته‌اند.

نکته مهم نمودار، اختلاف چشمگیر بازدهی اونس جهانی با بازار داخلی است. اونس طلا در این مدت حدود 38 درصد رشد کرده اما طلای آبشده 172 درصد افزایش داشته. این اختلاف نشان می‌دهد رشد قیمت طلا در ایران فقط ناشی از افزایش اونس جهانی نبوده و افزایش نرخ دلار داخلی هم نقش بسیار مهمی در جهش قیمت طلا و سکه داشته. در مجموع، طلای آبشده با 172 درصد بازدهی، برنده بازار در یک سال گذشته بوده و بازار ارز با بازدهی حدود 100 تا 124 درصد، عقب‌تر از طلا و سکه قرار گرفته.

بورس برنده شد یا طلا؟ بازدهی بازارها از ابتدای سال چه می‌گوید؟

از ابتدای سال ۱۴۰۵، بازارهای مختلف سرمایه‌گذاری تحت تأثیر جنگ، اخبار سیاسی، نوسانات اقتصادی، مسیرهای متفاوتی را طی کرده‌اند. بررسی بازدهی بازارها از ابتدای سال نشان می‌دهد کدام دارایی‌ها در این مدت توانسته‌اند بیشترین رشد را ثبت کنند و سرمایه‌گذاران در کدام بازارها عملکرد بهتری داشته‌اند.

بازدهی بازارها از ابتدای سال 1405

از ابتدای سال ۱۴۰۵، بورس با بازدهی ۶۲ درصدی در صدر بازارهای مورد بررسی قرار گرفته و فاصله محسوسی با سایر بازارها ایجاد کرده. پس از بورس، دلار با رشد ۲۳ درصدی بیشترین بازدهی را داشته و درهم امارات نیز ۲۲ درصد افزایش قیمت را ثبت کرده. تتر با بازدهی ۲۱ درصدی و طلای آبشده با رشد ۲۰ درصدی در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند.

در بازار ارز، دلار حواله نیز از ابتدای سال ۱۴۰۵ حدود ۱۴ درصد رشد کرده. در بازار طلا و سکه، سکه امامی ۱۳ درصد، نیم‌سکه ۸ درصد و سکه گرمی ۳ درصد بازدهی داشتند. در مقابل، اونس جهانی طلا و ربع‌سکه هر دو با افت حدود ۲ درصدی، در جمع بازارهای کم‌بازده از ابتدای سال قرار گرفته‌اند.

نهایتا عملکرد بازارها از ابتدای سال نشان می‌دهد بورس برخلاف طلا، سکه و ارز، فاصله قابل‌توجهی با سایر بازارها ایجاد کرده و فعلا برنده اصلی بازارها در سال ۱۴۰۵ بوده. در طرف دیگر، اونس جهانی طلا و ربع‌سکه تنها دارایی‌های این مقایسه هستند که بازدهی منفی ثبت کردند.

هفته طلایی طلا و سکه در پایان مرداد

با نزدیک شدن به پایان مرداد، بازارهای مختلف در هفته پایانی این ماه نوسانات قابل‌توجهی را تجربه کردند اما شدت رشد در همه بازارها یکسان نبود. مقایسه بازدهی هفته پایانی مرداد ۱۴۰۵ با هفته مشابه سال گذشته نشان می‌دهد که امسال بازار طلا و سکه عملکرد بهتری داشتند و توانستند فاصله محسوسی با بازار ارز ایجاد کنند.

مقایسه_بازدهی_بازارها_در_سال_1404_و_1405_هفته_آخر_مرداد_ماه

در هفته پایانی مرداد ۱۴۰۵طلای آبشده با رشد ۱۲.۴ درصدی در صدر قرار گرفت. پس از آن، سکه گرمی با ۱۱.۱ درصد، سکه امامی با ۱۰ درصد و نیم‌سکه با ۹.۸ درصد بیشترین بازدهی را داشتند. ربع‌سکه نیز حدود ۶.۸ درصد افزایش قیمت را تجربه کرد.

در بازار ارز، رشد قیمت‌ها محدودتر بود به‌طوری‌که دلار تهران حدود ۳.۲ درصد، درهم امارات ۳.۱ درصد و تتر ۲.۲ درصد رشد کردند. بنابراین، رشد قابل‌توجه طلا و سکه در این هفته را نمی‌توان تنها به افزایش نرخ دلار داخلی نسبت داد. اونس جهانی طلا نیز با رشد حدود ۵.۲ درصدی، عامل مهم دیگری در تقویت قیمت طلا و سکه در بازار داخلی بود.

در هفته مشابه مرداد ۱۴۰۴، شرایط متفاوت بود و ربع‌سکه با بازدهی ۶.۴ درصدی بیشترین رشد را در میان بازارهای مورد بررسی ثبت کرد در حالی که بازدهی سایر انواع طلا و سکه پایین‌تر بود. بورس نیز امسال عملکرد بهتری نسبت به سال گذشته داشت یعنی شاخص بورس در هفته پایانی مرداد ۱۴۰۵ حدود ۵.۷ درصد رشد کرد اما در هفته مشابه سال ۱۴۰۴ تنها 0.9 درصد افزایش یافته بود. هفته پایانی مرداد ۱۴۰۵ را می‌توان هفته برتری طلا و سکه دانست.

 

 

 

نیکا موتور - ECO10