پیشتازی بورس از بازارهای موازی؛ شاخص سهام چرا از سکه سبقت گرفت؟

  پرینت
پیشتازی بورس از بازارهای موازی؛ شاخص سهام چرا از سکه سبقت گرفت؟
شناسه خبر : 84857 | تاریخ انتشار : ۰۳ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۹:۰۰ | 5 بازدید | تعداد دیدگاه : 0 | ارسال توسط :

اکوایران: بازارهای مالی تحت تأثیر اخبار و جریان سرمایه نوسان می‌کنند؛ اکوایران در این گزارش بازدهی و عملکرد بازارها در هفته‌ای که گذشت را بررسی می‌کند.

به گزارش اکوایران، قیمت‌ها تحت تأثیر اخباری قرار می‌گیرند که می‌تواند عرضه و تقاضا را تحت تأثیر قرار دهد. معامله‌گرها با بررسی اثر اخبار منتشر شده بر میزان عرضه و تقاضا، برای سرمایه‌گذاری  در بازار مورد علاقه خود تصمیم می‌گیرند و یا اثر عملکرد یک بازار را بر سایر بازارهای مالی  ارزیابی می‌کنند. امروز مذاکرات هسته‌ای ایران و اروپا در استانبول برگزار شد؛ اتفاقی که در هفته گذشته بازار ارز را رنج کرد و در نهایت بازدهی منفی ۰.۲۸ درصدی را برای دلار تهران رقم زد. بررسی بازدهی بازارها نشان می‌دهد، اگرچه اونس جهانی طلا بیش از یک درصد رشد کرد ولی بازدهی هفتگی سکه صفر شد و حتی ربع سکه ۱.۲ درصد بازدهی منفی ثبت کرده است.

IMG_20250725_112900_273

در حالی که در بازار ارز و طلا قیمت‌ها رنج شدند  و اقلام ارز و طلا بلاتکلیف بودند، بیشترین بازدهی در میان بازارها برای بورس تهران رقم خورد. شاخص کل بورس تهران ۱.۸۴ درصد افزایش پیدا کرد و شاخص کل هم‌وزن هم رشد ۱.۰۵ درصدی را ثبت کرد. برتری شاخص کل بورس نسبت به شاخص کل هم‌وزن در کسب بازدهی نشان می‌دهد که در بازار سرمایه برتری با شاخص‌سازها در کسب بازدهی بوده است.

بررسی ارزش معاملات بازار سرمایه

بازار سرمایه در این هفته شروع سبز و پایان سرخی داشت؛ شاخص کل ولی با قرارگرفتن در محدوده ۲ میلیون و ۸۳۶ هزار و ۹۷۹ واحدی در پایان هفته بازدهی مثبت ۱.۸۴ درصدی را ثبت کرد.‌ انتشار اوراق بیمه سهام،  حمایت مالی صندوق توسعه و تثبیت بازار سرمایه در این هفته، شرایط را تا حدودی  برای بازار سهام بهتر کرد. اکوایران ارزش معاملات  هفتگی بازار سرمایه را از مجموع ارزش معاملات خرد صندوق‌های درآمد ثابت، صندوق‌های طلا و سهام و حق تقدم (بدون احتساب صندوق‌های سهامی) در بازه هفته محاسبه کرده است.  سهم صندوق‌های درآمد ثابت ۶۶ درصد از ارزش معاملات بوده است. سهام و صندوق‌های طلا هم به ترتیب ۲۱ و۱۳ درصد از ارزش معاملات را به خود اختصاص داده‌اند.

IMG_20250725_112927_481

میانگین هفتگی ارزش معاملات صندوق‌های طلا کم شد

 در این هفته سید جواد جهرمی، مدیرعامل بورس کالای ایران از راه‌اندازی بازار ابزارهای مالی مبتنی بر رمز دارایی‌ها سخن گفته است؛  تصمیمی که در اثر موفقیت می‌تواند  خروج سرمایه از کشور  را برای سرمایه گذاری در صرافی‌های خارجی کم‌ کند و نقدینگی را به بازار سرمایه بیاورد.

IMG_20250725_112913_855

بررسی میانگین ارزش معاملات بازارها پس از جنگ‌ نشان می‌دهد که میانگین ارزش معاملات بازارها در اولین هفته بازگشایی بیشترین مقدار را ثبت کرده است. فشار بالای فروش و اقدام حمایتی بازارساز برای برقراری تعادل در اولین هفته پس از جنگ، بیشترین میانگین ارزش معاملات را برای تمامی بازارها در هفته پس از جنگ رقم زده است. ولی میانگین ارزش معاملات صندوق های طلا در این هفته به کمترین سطح خود از شروع جنگ رسیده است. این در حالی است که  میانگین ارزش معاملات سهام   هم دو هفته است که در کانال ۴۰۰۰ میلیارد تومانی نوسان می‌کند.

بازار سهام شاهد خروج پول حقیقی است

بازار سهام از سیزدهم خرداد ماه تاکنون فقط یک روز ورود پول حقیقی را ثبت کرده است.

IMG_20250725_112917_338

 در تاریخ سی‌ام تیر  ماه ۵۳۷ میلیارد تومان پول حقیقی وارد معاملات سهام و حق تقدم (بدون احتساب صندوق‌های سهام) شده است. بازار سهام در روز چهارشنبه شاهد خروج ۱۲۳۰ میلیارد تومان پول حقیقی بوده است که بیشترین مقدار در طول هفته جاری است.

در نقطه مقابل صندوق‌های طلا در تمامی روزهای هفته ورود پول حقیقی را ثبت کرده‌اند. صندوق‌های درآمد ثابت مانند روال بیشترین ورود پول حقیقی را در آخرین روز هفته ثبت کرده‌اند، زیرا در پایان هفته به‌خاطر تعطیلات پیش‌رو تقاضای صندوق‌های درآمد ثابت افزایش پیدا می‌کند.

ضریب اعتباری صندوق‌های اهرمی بالا رفت

در جلسه چهارشنبه کمیته پایش ریسک بازار، به پیشنهاد کانون کارگزاران و در پاسخ به درخواست فعالان بازار سرمایه، ضریب اعتباری صندوق‌های اهرمی معادل ۷۰ درصد سهام تعیین شد. این تصمیم به صندوق‌های اهرمی کمک می‌کند تا سهم خود را از پورتفوی اعتباری سهام‌داران بالا ببرند که خبری مثبت برای صندوق‌های اهرمی است.

IMG_20250725_112922_221

بررسی برآیند جریان پول حقیقی در بازار سرمایه نشان می‌دهد که در این هفته صندوق‌های درآمد ثابت و طلا به ترتیب ۲۵۴۸ میلیارد تومان و ۲۰۹۲ میلیارد تومان ورود پول حقیقی را ثبت کرده‌اند. ولی جریان پول حقیقی در سهام و حق تقدم در مجموع منفی بوده است و ۲۶۶۱ میلیارد تومان پول حقیقی از سهام و حق تقدم (بدون احتساب صندوق‌های سهامی) خارج شده است.

بررسی بازار در هفته پیش.رو

در این هفته بازار نیم نگاهی به مذاکرات دارد و افزایش ضریب اعتباری صندوق‌های اهرمی هم سیگنال مثبتی است که باید دید آیا صندوق‌های اهرمی را سبزپوش می‌کند  تا  اعتماد به بازار سهام بازیابی شود یا خیر. پایین بودن ارزش معاملات خرد در بازار سهام و خروج مداوم پول حقیقی، از  آن مواردی هستند که تحلیلگران را برای ادامه روند صعودی بازار سهام مردد کرده‌اند. بسیاری از تحلیلگران غلبه ورود پول حقیقی به خروج آن و  افزایش ارزش معاملات را شرط لازم برای صعودی شدن بازار سهام می‌دانند.

بازار  ارز رنج شد

در معاملات رنج بازار ارز در این هفته دلار نیما بازدهی نداشت و تتر تنها عضو بازار با بازدهی مثبت بود.

مذاکرات استانبول معامله‌گران را در لاک احتیاطی فرو برده است. احتمال انتشار اوراق مالی با پشتوانه رمزارز در بازار سرمایه هم خبر مثبت، این هفته بود که برای بازار می‌تواند مطلوب شود.

در  این هفته اعلام شد که فاز اجرایی ریال دیجیتال (رمزریال) توسط بانک مرکزی کلید خورده که فرصت‌ها و چالش‌هایی برای این اقدام مطرح شده است.

حجم نقدینگی از مرز ۱۰ هزار همت گذشته است و سهم پول در نقدینگی افزایش پیدا کرده است که احتیاط تورمی را بالا می‌برد. در نقطه مقابل هم شاخص مدیران خرید  سیگنال رکود می‌دهد. در چنین شرایطی تحلیلگران فعالیت‌های بازارساز را برای عبور از گردنه تورم و رکود تحت نظر قرار داده‌اند.

تتر و درهم مانع دلار هستند

اکوایران در این گزارش حباب درهم که از اختلاف نرخ دلاری درهم و و دلار آزاد به دست می‌آید را محاسبه کرده است. حباب درهم تقریباً تثبیت شده و دامنه نوسان کمتر از ۱۲۰ تومانی داشته است که نشان می‌دهد،  اثر تقاضای تجاری بر بازار ارز آزاد کنترل شده است.  حباب درهم   در تمام طول هفته منفی بوده است. منفی بودن حباب درهم و اختلاف تتر و دلار تهران نشان می‌دهد که دلار از جانب درهم و تتر فشار افزایشی ندارد و آن دو به عنوان مانعی در برابر افزایش بازار ارز عمل می کنند.

IMG_20250725_112908_670

تتر معاملات بی‌نظمی دارد، در میانه هفته با رشد بیت‌کوین و  افزایش عرضه تتر برای خرید بیت‌کوین و سایر رمزارزها، اختلاف تتر با دلار آزاد به بیش از منفی ۲ هزار تومان رسیده است. در پایان هفته هم عقب‌نشینی بیت‌کوین تقاضای تتر را افزایش داده و اختلاف تتر با دلار تهران را به منفی ۳۰۰ تومان تعدیل کرده است.

مقاومت دلار تهران چند است؟

بازار رنج ارز در کوتاه‌مدت نیم نگاهی به مذاکرات و اخبار منطقه‌ای دارد و منفی بودن اختلاف تتر و نرخ دلاری درهم با دلار آزاد تعدیل کننده شوک‌های افزایشی کوتاه‌مدتی است. در حال حاضر مقاومت محدوده ۹۰ هزار تومان مقاومت پیش روی دلار تهران است.

فراز  و فرود اونس طلا

اونس جهانی طلا در این هفته بیش از یک   درصد رشد کرد و تا رکورد تاریخی خود در بالای محدوده ۳۴۰۰ دلاری  بالا رفت که در نهایت با خبر توافق تجاری آمریکا با ژاپن و احتمال توافق با اروپا عقب ‌نشست.

IMG_20250725_112853_422

نرخ بهره فدرال رزرو در محدوده ۴.۲۵-۴.۵ درصد است و فعلا احتمال کاهش آن در جلسه آتی فدرال رزرو که در تاریخ ۲۹ و ۳۰ جولای (۷و ۸ مرداد) برگزار می‌شود، ناچیز  است. کاهش نرخ بهره آمریکا پارامتر مهمی است که می‌تواند تقاضای طلا را صعودی کند، جنگ‌ تعرفه‌ای ترامپ و تنش‌های ژئوپلیتیکی هم عوامل اثرگذار  بر آینده بازار طلای جهانی اند.

معامله‌گران افزایشی طلا و سکه قدرت مانور نداشتند

در این هفته هرچند  بازار طلا رنج شد و حباب طلای آب‌شده در تمامی طول هفته منفی بود، که نشان‌دهنده احتیاط معامله‌گران در بازار است. بررسی‌ها همچنین نشانگر آن است که بازار طلا و ارز در  تابستان گذشته هم   در شرایط رکودی  بوده است.

حباب نیم سکه و ربع سکه به ترتیب در پایان هفته به ۲۱ و ۴۱ درصد رسیده است.

IMG_20250725_112905_117

بررسی میانگین متحرک ساده ۵ روزه حباب سکه نشان می‌دهد که در پایان هفته حباب سکه افزایش پیدا کرده  و به بالاتر از نمودار میانگین ساده   رسیده است. حباب سکه امامی در پایان این هفته ۱۳.۶ درصد شده بود. پایین بودن حباب سکه در  بازار طلا نشان می‌دهد  که معامله‌گران افزایشی در بازار طلا  قدرت مانور نداشته‌اند و در هفته  گذشته بازار طلا در مرکز توجه  معامله‌‌گران نبوده است. زیرا هیجانات افزایشی در بازار ارز و طلا،  غالبا حباب سکه را افزایش می‌دهد.

سایر تحلیل‌های مشابه؛
طلای جهانی صعودی شد؛ صندوق‌های سرمایه‌گذاری نیز رشد کردند
پنج پرده از شب خونین رمزارزها!
قیمت امروز عصر سکه و طلا در بازار
چرا دلار تهران پدیده شد؟؛ سیگنال رد پول به معامله‌گران بازار
از جدال ترامپ با فدرال رزرو تا مذاکرات استانبول؛ قیمت طلا در گرو مذاکرات دیپلماتیک
قیمت دلار، یورو و درهم در مرکز مبادله ارزی
تحلیل خود را ارسال کنید!
  • نظرات ارزشمند شما، پس از بررسی دقیق توسط مجموعه تحلیل‌سرمایه، در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت.
  • لطفا به خاطر داشته باشید که فضای گفت‌وگو، فضایی برای تبادل نظرهای سازنده و احترام‌آمیز است.
  • هرگونه پیامی که حاوی توهین، افترا یا مغایر با قوانین کشورمان باشد، منتشر نخواهد شد.
  • بدیهی است که آی‌پی شما ثبت می‌شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات ارسالی بر عهده شما خواهد بود.