هند در نیمه نخست سال ۲۰۲۵ رکورد جدیدی در نصب ظرفیت انرژیهای تجدیدپذیر ثبت کرد و با افزودن ۲۲ گیگاوات به ظرفیت خود، گامی مهم بهسوی هدف ۵۰۰ گیگاواتی تا سال ۲۰۳۰ برداشت. با این حال، زغالسنگ همچنان ستون اصلی تولید برق این کشور باقی مانده است.
به گزارش اقتصاد آنلاین، نشریه بلومبرگ در گزارشی به افزایش ظرفیت انرژیهای پاک در هند پرداخته است. این نشریه در گزارش خود آورده است: نصب منابع انرژی تجدیدپذیر در هند طی نیمه نخست سال ۲۰۲۵ شاهد رشدی بیسابقه بود و شتابی تازه به هدف این کشور برای دستیابی به انرژی پاک تا سال ۲۰۳۰ بخشید.
بر اساس دادههای منتشرشده از سوی «اداره مرکزی برق» دولت هند، این کشور در بازه زمانی ششماهه منتهی به ژوئن، ۲۲ گیگاوات ظرفیت جدید به شبکه برق خود افزوده است؛ که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۵۶ درصد افزایش نشان میدهد.
عبور انرژی پاک از سوختهای فسیلی
ظرفیت انرژی پاک هند که شامل نیروگاههای بزرگ برقآبی و اتمی نیز میشود، اکنون از مجموع ظرفیت انرژیهای فسیلی پیشی گرفته است. این دستاورد گامی کلیدی در جهت تحقق هدف بلندپروازانه هند برای نصب ۵۰۰ گیگاوات منابع غیرفسیلی تا پایان دهه جاری میلادی محسوب میشود؛ هدفی که پیشتر به دلیل کندی روند توسعه با تردیدهایی مواجه بود.
با این حال، زغالسنگ همچنان نزدیک به سهچهارم برق تولیدی در این کشور را تأمین میکند. هند بهمنظور پاسخگویی به تقاضای فزاینده برق، همچنان در حال توسعه ظرفیت نیروگاههای زغالسنگی خود است.
چالشهای زیرساختی در مسیر گذار انرژی
کاهش اتکای هند به زغالسنگ، مستلزم استقرار زیرساختهای گسترده ذخیرهسازی انرژی است تا بتوان نوسانات تولید برق از منابع خورشیدی و بادی را تثبیت کرد.
سوشما جاگانات، معاون بخش انرژیهای تجدیدپذیر و برق در شرکت تحقیقاتی «ریستاد انرژی» در یادداشتی نوشت: «هند هنوز وارد یک گذار واقعی انرژی نشده است.» او تأکید کرد: «در نبود ارتقاء فوری شبکه برق و توسعه زیرساختهای گسترده ذخیرهسازی، زغالسنگ همچنان در مرکز تلاشهای برقرسانی کشور باقی خواهد ماند و این موضوع میتواند پیشرفت هند در دستیابی به اهداف خالص صفر را به خطر بیندازد.»
Monday, 21 July , 2025